• marzo

    4

    2018
  • 1052
  • 0
Problemes de pigmentació

Problemes de pigmentació

En aquest article en David Pumarola, veterinari de la nostra clínica, ens parlarà sobre els problemes de pigmentació més comuns en els nostres gossos i gats.

En primer lloc, dividirem aquests segons si causen hipopigmentació (falta de pigment, de melanina) o hiperpigmentació (al contrari). En el grup dels que causen hipopigmentació trobem: el vitíligo, l’albinisme i les conegudes canes.

El vitíligo consisteix en una despigmentació d’una part del cos. No es tracta d’una malaltia, sinò d’un defecte genètic. El vitíligo pot succeir de sobte en un animal que hagi nascut ben pigmentat.

Gos amb vitíligo

Un exemple són els gossos que perden el color fosc de la trufa. Què hem de fer si li passa això al nostre animal? Doncs bàsicament tenir cura amb els rajos solars per evitar problemes de pell. Recordem que l’absència de melanina farà que la pell quedi desprotegida dels danys que causen les radiacions solars, per tant quan el treguem a passejar aplicarem un protector solar.

L’albinisme és l’absència de melanina, hipopigmentació en tot el cos, inclosos els ulls. En aquest cas, al ser a tot el cos, tindrem molta cura de les zones sense pèl, que haurem de protegir amb crema solar. Al tractar-se d’una mutació recissiva, un animal serà albí si el seu pare i la seva mare porten el gen de l’albinisme, tot i que ells no ho siguin.

Per últim en aquest apartat, ens queden les canes, absència de pigment en el pèl, són molt habituals (com en els humans) en gossos vells, especialment en races com el setter, el pastor alemany i el cocker.

En el camp dels casos per hiperpigmentació trobem: la hiperpigmentació per excès de gratat, la causada per problemes hormonals i les taques a la boca dels gats taronges.

En el primer cas, quan un animal es grata molt una zona s’activa la melanina com a sistema de protecció degut a una irritació crònica, deixant la zona hiperpigmentada.

Gos amb Cushing

En els problemes hormonals, per exempe, el síndrome de Cushing, el cos també pateix hiperpigmentació, acompanyat d’una pèrdua de pèl.

Ja per últim, la curiositat que els gats de pelatge taronja solen tenir taques fosques a llengua i llavis. Si aquestes no tenen relleu, responen a aquest augment de melanina. Si observem relleu, haurem de consultar al nostre veterinari.

COST CALCULATOR

Use our form to estimate the initial cost of renovation or installation.

REQUEST A QUOTE
Latest Posts
Most Viewed
Text Widget

Here is a text widget settings ipsum lore tora dolor sit amet velum. Maecenas est velum, gravida Vehicula Dolor

Categories

© Copyright 2016 - Animalia Barcelona